Gi en gave med mening

Butikken

HAVERSLEV

Om Brorstrup, Smorup og Mejlby.

Kirkens ældste dele er bygget af de flotte og karakteristiske tilhuggede granitkvadre med en flot profileret sokkel.
I 1930’erne fik man tilladelse til at udvide kirken, da den viste sig for lille p.g.a. den store kirkegang oven på den indremissionske vækkelse i begyndelsen af 1920’erne og p.g.a. den navnkundige sognepræst Christian Bartholdy, ( sognepræst i sognet 1925-1943). Den resterende del af kirketårnet blev fjernet og kirken forlænget ca. 7 meter mod vest, hvor der også blev indsat et stor dobbeltdør. Våbenhuset blev derfor opgivet som indgang, norddøren blev muret til og våbenhuset kom til at fungere som ligkapel.

SKU: 001-1-3 Category: Tag:

Description

Brorstrup sogn med området Mejlby, Smorup og Brorstrup, sognet har ca. 438 indbygger, Brorstrup landsbyer ligger i smukke omgivelser, hvor kirken en omgivet af flere landejendomme, sognet har været præget af fire store gårde, Smorup Præstegård (Jyllands dengang største) Brorstrupgård, Vejrhøjgård og Holmgård.

Smorup Præstegård nedbrænder 1846, men  blev genopbygget. Ca. 1870 blev præsteboligen nedlagt og flyttet til Ravnkilde, præstegården i Smorup blev udstykket i ni ejendomme efterfølgende. Brorstrupgård var efter krigen 1945 vært for Norsk Røde Kors som sendte børn til ” opfedning ” i Danmark.

 

Brorstrup kirke hørte i ældre tid under Nørlund, men senere blev den selvejende. Kirken har flere gange været renoveret i 1930 fik man tilladelse til udvidelse samt et nyt tårn, da det gamle tårn brød sammen omkring 1650, man havde ikke økonomi på daværende tidspunkt, måske, men tårnet blev først opført i 1930. Brorstrup kirke en smuk kirke udvendig og indvendig ikke rigt på udsmykning, man kan sige det der er der, er godt og smukt.

Byen Brorstrup var i ældre tid sognet største, med kirke, skole og med valgsted for Aalborg Amts 4. folketingskreds fra 1849.

 

Brorstrup har haft andre stavemåder i ældre tid i 1365 Brothærstorp. Smorup havde ligeledes andre stavemåder i ældre tid i 1455 Smordrup, Smørup og Smorup nu. Smorup er et landbrugsområde mest agerbrug og lidt kvægbrug.

 

I 1884 skete en omlægning af kirkesognene, idet Brorstrup og Ravnkilde blev et sogn og stadig er et pastorat. Haverslev sogn blev lagt sammen med Aarestrup, Haverslev og Aarestrup blev et sogn og er et pastorat.

 

Landsbyen Mejlby først omtalt i 1365 som Mæthælby.. fortæller klart at landsbyen eksisterede i vikingetiden, Mejlby har således en lang historie fra og til nyere tid.

Mejlby er en større landsby. Mejlby har ca. 150 indbyggere. Byen ligger mellem Ravnkilde og Kgs. Tisted. Tæt på motorvejen ved Haverslev. Mejlby ligger i et skovfattig område.

 

Her voksede hedelyngen på den vest himmerlandske hede, i dag er området opdyrket, flere gårde er der ved Mejlby, byen bærer præg af landbruget havde stor betydning i fortiden, Poulsens smede- og maskinværksted, der hadde salg af alle maskiner der vedrørte landbruget, stor vognmandsforretning der i dag drives af 4. generation. Mejlby har også en stor veldrevet efterskole for unge med læse-og skrivevanskeligheder i alderen 14–18 år.

 

Skolen har også andre gode kreative fag, hestehold, landbrug, træ og metal. Mejlby er på mange måder aktiv med Mejlby Borger og Kulturhus, samt byens foreninger. Byen er næsten leverings dygtig i mange ting lige fra transport, murerarbejde, festmusik, autoværksted og IT-support for ikke at glemme den glimrende dilettant forening med super gode skuespil har vøret aktiv i mange år.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Om Brorstrup, Smorup og Mejlby.”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Don't have an account?

Register

You don't have permission to register
X
Brorstrup & Haverslev