Anton Dalum
En lille historie om Anton Dalum, Mejlby, en meget afholdt og flittig mand. Historien her er sammensat fra “Arkiv.DK” og bogen Brorstrup sogn og dets beboere, bogen findes på Brorstrup-Haverslev Lokalhistorisk Forening. Kan købes der.
Anton Dalum født i 1874, blev gift med Kirstine i 1898, de fik 8 børn, Alma 1899, Eline 1901, Dagmar 1904, Jens 1907, Johanne 1910, Valdemar 1912, Erna 1916, Aksel 1921. Desværre døde Kirstine pludselig i 1921 efter den sidste fødsel. Anton Dalum gik i sin ungdom på Vestbirk Højskole, i flere år gik han på aftenskole. Hans store interesse var politik og samfundsspørgsmål.
Som ganske ung overtog Anton, efter sin fars død sit barndomshjem “DEJLBJERG – GÅRD” nu Hvidkildevej 11. De to ældste døtre skiftedes til at styre huset i flere år, Alma blev reservemor for Aksel, som flyttede med, da Alma blev gift og flyttede til Rødding.
Anton Dalum var meget afholdt på egnen, fik mange tillidserhverv og han lagde et stort arbejde i alle tillidsposter han var med i. Anton Dalum har været i sognerådet, amtsrådet og skolekommissionen, han har været i mange bestyrelser for mange foreninger bl.a. mejeriet, slagteriet og afholdsforeningen. Det Anton Dalum gik allermest op i var husmandssagen. Han har været formand for husmandsforeningen, husmandskredsen og Aalborg Amts Udstykningsforening samt med lem af husmandskommissionen. Anton Dalum gjorde en stor indsats for udstykning af større gårde og oprettelse af selvstændige husmandsbrug. Anton Dalum var en aktiv politiker. Han har været det Radikale Venstres kandidat i Aars-
kredsen og førte en valgkampagne, som hans meningsfæller satte stor pris på. Anton Dalum var involveret i mange ting, var meget væk hjemmefra, når han skulle til møder gik han, var møderne længere væk gik han til Arden og tog toget derfra.
Anton Dalum blev kun 62 år gammel. Den 3. juni 1936 skete der en tragisk ulykke på ”Dejlbjerggård” Anton var sammen med murer Andersen ved at reparere en gavl på laden hvor stærkstrømsledningerne gik ind. Under arbejdet væltede en del af gavlen og de elektriske ledninger faldt til jorden. Anton ville fjerne ledningerne og fik strømmen igennem sig. I forsøget på at hjælpe fik murer Andersen stærke stød, med sin hat i hånden lykkedes det ham at frigøre Antons hånd fra tråden. Læge Gøttsche, Haverslev og Falck, Hobro blev tilkaldt, det lykkedes ikke at bringe Anton Dalum til bevidsthed.
Ved begravelsen den 8. juni 1936 var Brorstrup Kirke fyldt og der var mange kranse og dekorationer ved graven og efterfølgende i Mejlby forsamlingshus var der mange taler, hvor Anton Dalums mange gode egenskaber og foreningsarbejde blev nævnt.
Efter Antons Dalums død overtog den ældste søn Jens Dalum og hans hustru Esther født 1908 hjemmet, de fik tre børn Elly 1931, Gerda 1938 og Anton 1942. Efter Jens Dalums død i 1970, solgte Esther gården til Johannes Michelsen, Esther byg gede hus i Mejlby, hvor hun boede til hun døde den 8. november 1994. I Mejlby står en mindesten for Anton Dalum som et minde for han store indsats i hus mandssagen. Mindestenen er rejst i 1937 af husmændene året efter hans død. Stenen er en natur sten med indsat broncerelief, den har inskription: Venner i Midthimmerland som kendte dit liv og forstod det, rejste dette minde.
Anton Dalum har fået mange rosende ord for sin indsats, var dygtig, initiativrig og havde lune.